Klooster van Qumran blijkt vrome mythe
#1
07-01-2008

[Afbeelding: Kloostervan-MarcelHulspas.178.jpg]

De Dode Zee-rollen zijn niet geschreven in de ruïne van Qumran. De vrome sekte die daar zou hebben gezeten, moet uit de geschiedenisboekjes worden verwijderd.

De vondst van de Dode Zee-rollen, nu zestig jaar geleden, was een van de belangrijkste archeologische ontdekkingen van de twintigste eeuw. Ineens beschikten onderzoekers over kopieën van bijbelboeken die vele eeuwen ouder waren dan de teksten waarover ze tot dan toe beschikten. De rollen dateerden bovendien van rond het begin van de jaartelling, uit de tijd waarin Jezus leefde. Wellicht konden ze iets vertellen over het ontstaan van het christendom. Maar hoe waren die tekstrollen daar terechtgekomen, in stenen kruiken, verborgen in grotten aan de westkust van de Dode Zee? Niet ver van de grotten ligt de ruïne van een kleine nederzetting genaamd Qumran, en archeologen concludeerden al snel dat de rollen daar moesten zijn ontstaan. Qumran zou bewoond zijn geweest door Essenen, leden van een sekte die zich had afgekeerd van de priesters in Jeruzalem. Opgravingen in de jaren vijftig en zestig leken die theorie te bevestigen, en archeologen gaven de grotere ruimten van het complex namen als ‘schrijfzaal’ en ‘eetzaal’.

Maar niet iedereen was overtuigd. Een groot probleem is dat er in de ruïne nooit enige aanwijzing is gevonden voor de aanwezigheid van schrijvers: geen snippertje papyrus en ook geen enkele pen of inktpot. Een ander probleem is dat de rollen teksten bevatten die in theologisch opzicht enorm van elkaar verschillen. De Amerikaanse oudheidkundige Norman Golb opperde daarom dat de rollen niet uit Qumran afkomstig waren maar deel hadden uitgemaakt van de tempelbibliotheek. Ze zouden bij de Dode Zee in veiligheid zijn gebracht toen de Romeinen de stad belegerden, in 70 na Christus.

De grote twijfels rond de functie van Qumran leidden tot een groot onderzoek onder leiding van de Israëlische archeologen Yitzhak Magen en Yuval Peleg. Vorige week verscheen hun voorlopige rapport en daarin wordt grondig afgerekend met de traditionele opvatting.

Qumran was geen klooster gevuld met nijvere schrijvers; die vrome interpretatie zegt meer over de archeologen die het onderzoek verrichtten dan over Qumran zelf. Alles wijst erop dat het een pottenbakkerij was.

Magen en Peleg vermoeden dat de rollen achtergelaten zijn door joden die in het jaar 70 op de vlucht waren voor de Romeinen. Eenmaal aangekomen bij de Dode Zee, voor de oversteek naar Jordanië, besloten velen hun bezittingen achter te laten in de grotten. In een kruik uit de lokale pottenbakkerij.

(depers.nl)
"Death makes angels of us all and gives us wings where we had shoulders smooth as ravens claws. "

Jim Morrison


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  Oudste huis Amsterdam blijkt stuk jonger the philosopher 0 96 09-25-2010, 09:47 AM
Laatste bericht: the philosopher
  Oerrund blijkt superieur en wordt dus teruggefokt the philosopher 2 143 09-06-2010, 11:37 AM
Laatste bericht: Geel Kristal Ster
  Exoplaneet blijkt warmer en stoffiger dan gedacht the philosopher 0 83 09-01-2010, 08:54 AM
Laatste bericht: the philosopher
  Appel blijkt 65 miljoen jaar oud’ the philosopher 1 129 08-31-2010, 11:19 AM
Laatste bericht: Astrid
  Planetoïde blijkt iets gevaarlijker dan gedacht the philosopher 0 108 07-29-2010, 09:40 AM
Laatste bericht: the philosopher

Ga naar locatie:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)